Zaterdag 23-01-2010

Zaterdag 23 januari 2010 is het radioprogramma Joosten in het Weekend wederom te beluisteren op Radio A-fm. Dit keer hebben we weer een band te gast in de studio en daarnaast een telefonisch interview.

In de studio is de Tilburgse garagerockband The Responders te gast. De band haalt haar inspiratie uit de klassieke rock-‘n-roll en soul. Een stuwende beat van rauwe drums en groovende bas, pakkende gitaarmelodieën en harmonieuze zang zorgen voor een geheel dat rockt en swingt als een bezeten voodooheks. Herinneringen aan Shocking Blue, Suzi Quatro en The Jam komen bij het horen van de muziek bovendrijven. De band ontstond in het jaar 2007. Gepakt door het rock-‘n-roll-virus plaatsten Pete (drums), Bout (gitaar) en Marcel (bas) zichzelf in quarantaine. In hun oefenruimte in Tilburg jamden zij koortsachtig onder de naam The Responders. Een jaar later complementeerden de eveneens besmette zangeres Lola en gitarist Tinus de band. Met passie en bezieling zocht het vijftal tot diep in de nachten naar een eigen geluid: a response to soul and rock-‘n-roll. Het resultaat is puur en catchy, gestoeld op het beste uit de jaren ‘60 en ‘70. Overdonderend als een op hol geslagen kudde gnoes. Meeslepend als een ontembare rivier. Bezwerend als een verboden ritueel. De band heeft onlangs een 4-track tellende EP uitgebracht. Zoals ze eigenlijk ook het muziekgenre verplicht zijn, wordt de EP op vinyl uitgebracht. Naar aanleiding van deze EP zijn The Responders te gast in studio en gaan ze een aantal nummers live spelen. Mocht je nu al meer informatie willen hebben over de band The Responders, dan kun je kijken op de website: www.theresponders.nl.

Foto: http://www.theresponders.nl

 

Rond 19:30 uur nemen we contact op met Tom Musca. Tom is een singer/songwriter afkomstig uit Vlijmen. Tom Musca is in Cambridge, als jonge student muziektherapie begonnen met muziek te maken. In zijn vrije tijd experimenteert hij met stem en gitaar. Na zijn terugkeer naar Nederland schrijft hij zich in voor een songwriterwedstrijd. De wedstrijd wint hij tot zijn eigen verbazing. Hierna trekt hij enkele jaren als singer/songwriter door Nederland. Hij mist echter de focus om iets van zijn carrière te maken. Dan heeft hij een onverwachte confrontatie met zijn tweelingbroer Franics. De broers komen elkaar toevallig tegen, nadat ze elkaar 8 jaar lang niet hebben gezien. Franics heeft op 17 jarige leeftijd het ouderlijk huis verlaten en nooit meer iets van zich laten horen. Na de ontmoeting beginnen beide, onafhankelijk van elkaar, met het schrijven van liedjes. Voor Tom betekent de ontmoeting met zijn broer een ommekeer voor zijn muziek: de focus is terug. Kort daarna besluit hij om een plaat te gaan maken. Met het debuut 'A thousand Lives' in 2005 vestigt Tom zijn naam als soundscape-songwriter. Het album dat draait om de zoektocht naar een bestemming, krijgt lovende recensies en een gefragmenteerde tour is het gevolg. Enkele maanden na de release van 'A thousand Lives' ontmoet Tom drummer Pimba en nog geen drie weken later spelen ze samen op het Breda Barst festival waar ze een verpletterende indruk maken. Daarna volgen optredens in o.a. 013, Effenaar, Paradiso, Paaspop en voorprogramma's voor o.a. Thomas Dybdahl en Gabriel Rios. Samen met Pimba is in de afgelopen drie jaar in stilte gewerkt aan de nieuwe plaat: 'Lucifer My Love'. Op 4 oktober 2009 werd 'Lucifer' gepresenteerd in Paradiso, een dag later komt het album uit via Musca Music / Rough Trade. De band is inmiddels uitgebreid met bassiste Lisa Beekwilder en videokunstenaar Jacobine v.d. Kamp, die verantwoordelijk is voor de visuals tijdens de live-shows. Op ' Lucifer My Love' gelden eigen muzikale wetten: het ene moment wordt je in slaap gewiegd door gefluisterde melodieën, even later lijkt het alsof de duivel je op de hielen zit. En dat is geen toeval. Lucifer, die als engel begon maar als duivel eindigde, staat symbool voor het lot dat de mens tart maar ook de schoonheid van het leven laat zien ondanks of dankzij alle pijn. Met Tom praten we over dit nieuwe album en tal van andere zaken. Mocht je nu al meer informatie willen hebben over de Tom Musca, dan kun je kijken op de website: www.muscamusic.com.

Foto: ©DANIELBAGGERMAN>COM, http://www.muscamusic.com

 

Als laatste ook nog de vaste onderwerpen zoals muzieknieuws van afgelopen week en aandacht voor nieuwe demo's/albums en bovenal natuurlijk heel veel muziek. 

Mocht je nog wat te melden hebben dan kun je bellen naar 0162 - 406 406 of een e-mail sturen naar: .