Zaterdag 13-03-2010

Ook op zaterdag 13 maart is het radioprogramma Joosten in het Weekend weer te beluisteren op Radio A-fm. In deze spiksplinternieuwe aflevering is er wederom live muziek vanuit de studio van Radio A-fm te horen, want er is een band te gast die tussen 19:00 en 20:00 uur een aantal nummers live gaat spelen. Daarnaast hebben we ook nog een telefonische interview gepland staan.

In de studio is de band OIIO te gast. OIIO is een indiefolkband afkomstig uit Nijmegen. OIIO is simpel. Bescheiden, misschien zelfs. En sympathiek. OIIO is innemend. Sommigen noemen het indie-folk, om het maar een naam te geven. OIIO speelt in ieder geval eenvoudige “open” liedjes, gezongen door een vertrouwde stem, omlijst met sferische elektrische gitaar en een akoestische slaggitaar. Soms verder ingekleurd door middel van percussie en vrouwenzang. Van die eenvoud gaat kracht uit. Geen wonder dat OIIO debuteerde op Nijmeegs grootste muziekfestival De Affaire, door de organisatie aangekondigd als één van de hoogtepunten. Waarom, dat kon OIIO zelf niet bevatten. En nog steeds niet, eigenlijk. Inmiddels verzorgde OIIO voorprogramma’s voor onder andere Okieson, Marten de Paepe en zelfs het Amerikaanse Bowerbirds. Geweldig vindt de band dat. Ook geniet OIIO van kleine optredens in locale kroegjes. Alles om de liedjes te delen met wie ze maar wil horen. De Plaat Inmiddels is de debuutplaat van OIIO uit. Open is tot stand gekomen in de Galloway-studio van Sebastiaan van Bijlevelt (Okieson). De opnames ademen de Ooijse lucht die het hutje van Van Bijlevelt omringt. Het geheel is gemasterd door Bart-Jan Baartmans (o.a. BJ Baartmans en André Manuel & de Ketterse Fanfare), uitgebracht op Elektrograph Records en wordt gedistribueerd door Bertus Distribution. ‘Open’ is genoemd naar het prachtige open landschap van de Ooij, naar de open houding van OIIO. En naar de muziek, want die klinkt nu eenmaal ‘Open’. Verwacht komende tijd veel van OIIO: na het uitbrengen van de plaat blijven we opnemen. Iedere maand zal een gloednieuw demo-nummer verschijnen op oiiomusic.nl, gratis te downloaden. Verder staan er natuurlijk veel optredens in de planning, in zalen, kroegjes, theaters en op de radio.

Mocht je nu al nieuwsgierig geworden zijn naar OIIO, dan kun je voor meer informatie kijken op de website: www.oiiomusic.nl.

Foto: © Lieke Doorenbosch; http://www.oiiomusic.nl/

 

Rond 18:30 uur nemen we contact op met Leen. Hij is manager van de kleine sympathieke Rotterdamse platenmaatschappij Tocado Records. Tocado-records is opgericht met het idee dat muziek niet gemaakt dient te worden met als enig doel er veel geld mee te verdienen. Muziek is een soort magie en je kan magie niet verkopen zonder dat de kracht ervan verloren gaat. Tocado-records wordt door mensen bestierd die gek zijn op goede muziek en op de mensen die goede muziek maken. Daarom denken wij dat muzikanten de ruimte moeten krijgen om hun 'ding' te doen zonder lastig gevallen te worden door mensen die ze in een keurslijf willen persen. Bijvoorbeeld het keurslijf van commerciële muziek die alleen dient als achtergrond deun bij reclames, of het keurslijf van stoere rockers met bakkebaarden die alleen over bier praten, of het keurslijf van onschuldig ogende neukpoppetjes met temende stemmetjes. Je begrijpt wel wat we bedoelen. Tocado gaat voor echte muziek die door echte mensen wordt gemaakt. Tocado is geen platenfirma met snelle managers die in geleasde auto's rondrijden en alleen maar over verkoopcijfers praten. Zulke mensen moeten oprotten en toiletpapier gaan verkopen. Wat wij willen is dat onze muzikanten groter kunnen groeien dan ze ooit zelf verwacht hadden. Tocado is een ondersteuningssysteem dat ervoor zorgt dat muzikanten met ons en elkaar samen kunnen werken i.p.v. alles zelf te moeten doen en gedwongen te worden het wiel steeds opnieuw uit te vinden. Dat doen wij wel voor ze. De mensen achter Tocado-records worden misselijk van alle betekenisloze onzin die tegenwoordig door de meeste platenmaatschappijen geproduceerd wordt en door de meeste radio en TV stations gedraaid wordt terwijl écht goede bands, die écht wat te zeggen hebben, gedwongen worden vanaf de zijlijn mee te kijken. Als je Idols, R&B en al die andere lege rotzooi die door de muziekindustrie over je uitgestort wordt leuk vind moet je niet bij ons zijn. Een duidelijk statement dus van deze platenmaatschappij. We praten met Leen over dit statement en nog veel meer zaken. Mocht je nu al meer informatie over Tocado Records willen opzoeken, dan kun je voor meer informatie kijken op de website: www.tocado.com.

Foto: http://www.tocado.com/

 

Als laatste ook nog de vaste onderwerpen zoals muzieknieuws van afgelopen week en aandacht voor nieuwe demo's/albums en bovenal natuurlijk heel veel muziek. 

Mocht je nog wat te melden hebben dan kun je bellen naar 0162 - 406 406 of een e-mail sturen naar: .