Zaterdag 03-04-2010

Ook op de eerste zaterdag april, zaterdag 3 april, is het radioprogramma Joosten in het Weekend weer te beluisteren op Radio A-fm. In deze aflevering is er één uitgebreid interview te horen en een telefonisch interview.

In de studio is de band Profuna Ocean te gast. Profuna Ovean is een progressieve rockband afkomstig uit Dordrecht. Zoekend naar de ultieme samensmelting van verschillende muziek stijlen start het verhaal van Profuna Ocean in 2008. Sterk beïnvloed door hun eigen individuele visie in de muziek komen vier muzikanten samen om een pact te smeden. Muziek is wat hen bind en daarom besluiten zij zich op te sluiten in een donker hok in the middle of nowhere om hetgeen zij in hun hoofd hebben te laten samensmelten om het vervolgens aan de buitenwereld te presenteren. Naar aanleiding van een eerdere live demo, opgenomen tijdens het Herfstfestival in poppodium Xinix, noemde Damian Wilson (Treshold) Profuna Ocean al de perfecte support act terwijl Rick Wakeman (Yes) op voorhand de CD bestelde om deze airplay te geven in zijn eigen radioshow in Engeland. Met ‘Watching The Closing Sky’, de eerste CD met slechts vier tracks maar toch een speelduur van bijna veertig minuten is de tijd rijp geworden om Profuna Ocean aan een breder publiek te introduceren. De CD werd op een interactieve wijze tegelijkertijd op radio en internet gereleased door Sander Guis op 3FM. Binnen een maand na de officiële release had een op de drie regionale en locale radiostations de CD inmiddels gedownload met de intentie deze airplay te geven. ‘Watching The Closing Sky’ werd direct internationaal gereleased. Naast distributie in Nederland door Coast to Coast en distributie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland door Cargo Records en in de rest van de wereld door Musea Records tekenden het Braziliaanse Koalla Entretenimento voor de promotie in Brazilië, Argentinië en Chili terwijl Two Side Moon Promotions Engeland voor zijn rekening nam. De CD heeft inmiddels zeer lovende recensies ontvangen van de binnen- en buitenlandse muziekpers en ontvangt inmiddels airplay in diverse landen buiten Nederland waaronder Belgie, Duitsland, Frankrijk, Italie, Polen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada.
Twee tracks van het album ‘Watching The Closing Sky’ werden ingezonden voor de prestigieuze ‘UK Songwriting Awards’ en werden beiden gekozen als semi-finalist uit een selectie van 6000 ingezonden songs. Profuna Oceaan is een eigenwijze en geïnspireerde band met een muzikale uitstraling die aan de ene kant in het sferische en progressieve spectrum van de muziek kan worden geplaatst, maar aan de andere kant ook een band die niet te plaatsen valt binnen een bepaald muzikaal kader. Zij zullen je verrassen door de mooie, cleane muzikale frases die van het ene op het andere moment met vlagen kunnen overgaan in stevige stukken rock. We praten met Profuna Ocean onder andere over het nieuwe album en laten hier ook muziek van horen. Mocht je nu al nieuwsgierig geworden zijn naar Profuna Ocean, dan kun je voor meer informatie kijken op de website: www.profuna-ocean.com.

Foto: http://www.profunca-ocean.com; © Chris Fraikin

 

Rond 18:30 uur gaan we bellen met Naomi. Zij is zangeres en gitarist bij de uit Noordwijk afkomstige indiepop band The Heights. De plaat die een artiest maakt na het stuklopen van een huwelijk of relatie. Vaak hartverscheurend voor de betrokkenen, maar voor de luisteraar toch vooral hartverscheurend mooi. Na de ongelukkige jeugd is het waarschijnlijk de mooiste goudmijn die er voor een muzikant bestaat. Het bekendste voorbeeld is Blood on the Tracks van Bob Dylan. Ook Marvin Gaye’s Here, My Dear is een goed voorbeeld. Al lijkt de titel wat cynisch als je weet dat de royalties ervan naar zijn ex-vrouw gingen. En dan is er natuurlijk Rumours van Fleetwood Mac, gemaakt tijdens het stuklopen van diverse relaties binnen de band. Dat The Heights juist die plaat ten tijde van de release van hun debuut-cd Beachyhead als inspiratiebron noemden, gaf te denken. En toen het niet lang na een succesvolle tour in het voorprogramma van Caesar ineens angstvallig stil werd rond de band, had de goede verstaander in welingelichte indiepopkringen aan een half nieuw liedje genoeg: zangeres en tekstschrijfster Naomi van der Ven en drummer Marc van der Holst waren uit elkaar. Maar dat halve liedje werd afgemaakt. En met bebloede nagels en betraande ogen werden nog meer klompjes uit de goudmijn geklauwd. Aanvankelijk zonder Marc maar met bassist Mark van Rijnberk en Dave van der Putten op toetsen werden afwisselend trieste, kwade, berustende en hoopvolle liedjes gedolven. Maar al snel volgde er een omgangsregeling met Marc. En voordat ze het wisten was er genoeg materiaal voor een heus, jawel, Echtscheidings Album. Dat album heet Dream Maps; 12 goudklompjes van liedjes over het leed dat liefde heet. Zo worden in het titelnummer de gebroken dromen in kaart gebracht, staat er in Surprises een huis in brand, en valt in The Good Life dat goede leven uiteen. Maar ook wordt al in het openingsnummer California Sage schoon schip gemaakt en is er acceptatie in het afsluitende Probabilities. Alles weer verpakt in gloedvolle indiepopsongs die herinneren aan Bettie Serveert, The Breeders en natuurlijk weer Fleetwood Mac. Dream Maps is wederom opgenomen en gemixed met Jan Schenk en wordt uitgebracht bij Excelsior Recordings. The Heights, zonder Marc maar met nieuwe drummer Andries Hannaart, zullen Dream Maps dit voorjaar promoten met een serie optredens. Met Naomi praten we over dit nieuwe album en tal van andere zaken. Voor meer informatie over The Heights kun je kijken op de website: www.theheights.nl.

Foto: http://www.theheights.nl

 

Als laatste ook nog de vaste onderwerpen zoals muzieknieuws van afgelopen week en aandacht voor nieuwe demo's/albums en bovenal natuurlijk heel veel muziek. 

Mocht je nog wat te melden hebben dan kun je bellen naar 0162 - 406 406 of een e-mail sturen naar: .