Zaterdag 27-09-2014

Op zaterdag 27 september kun je luisteren naar Joosten in het Weekend tussen 18:00 en 20:00 uur op Radio A-FM. Kevin brengt je als vanouds weer op de hoogte van de nieuwste muziek uit met name Nederland. Verder hoor je nieuwe albumtracks en het laatste nieuws uit de wereld van de Nederlandse popmuziek. We hebben deze zaterdag twee interviews ingepland, namelijk met respectievelijk Counter JiB en Town of Saints.

Als eerste zoeken we contact met Counter Jib. Tanden erin en schudden maar. Dat is de instelling waarmee de Utrechtse rocktrio Counter Jib zich als een pitbull vastbijt in hun verse muzikale kluif. In maart 2013 werd Counter Jib opgericht. Dat het nooit tot een eerdere samenwerking heeft geleid, is opmerkelijk. Want ooit woonde het drietal namelijk in hetzelfde huis. Toch heeft dat zo z’n redenen gehad. Zanger/gitarist Florian Wolff werd solo bekroond tot 3FM Serious Talent en speelde onder meer op Lowlands, Indian Summer en Eurosonic. Drummer Rolof Groothoff drumde bij Beste Singer-Songwriter finaliste Mevrouw Tamara. En gitarist Wouter de Graaf toerde met het akoestische trio White Days langs de vele huiskamers die Nederland rijk is. Toch kwam het uiteindelijk tot een gezamenlijke jamsessie. Gewoon voor de leuk. Dat dit aanvankelijk eenmalig samenzijn zou leiden tot wat nu Counter Jib is geworden, konden de drie heren toen niet bedenken. Maar onvermoede oerkrachten kwamen naar boven en het vuur in hen laaide op. Potige liedjes stijf van de adrenaline en testosteron zijn het resultaat. Ongepolijst. Recht voor zijn raap. Hard maar toegankelijk.Binnen een half jaar is de eertse EP Secret Showroom een feit. Met lovende woorden op zak van onder meer het lokale 3VOOR12, FileUnder en Music from NL gaat de band vastberaden het land in en doet onder meer Ekko, Vera en Mezz aan. Zonder achterhaald te klinken, sjanst het trio met vrijwel alle vuige gitaarmuziek die de afgelopen decennia de revue heeft gepasseerd. Dit polygame karaktertrekje is snel vergeven, als blijkt dat de trouw aan het eigen speelplezier leidt tot een fris eigentijds smoelwerk dat je op een eigenaardig aangename wijze in je gezicht staat te blaffen. Counter Jib brengt op 6 oktober hun debuutalbum ‘Mirk & Marvel’ uit. Deze kersverse plaat, die door crowdfunding is gefinancierd, herbergt een fraaie verzameling goudeerlijke, energieke en aanstekelijke songs. De luisteraar wordt herinnerd aan die typische nineties sound. Bands als Nirvana, Pearl Jam, Queens Of The Stone Age en Foo Fighters zijn van doorslaggevende invloed gebleken op de muzikale keuzes van deze bijzondere band. ‘Mirk & Marvel werd op 18 september officieel gepresenteerd in Ekko, Utrecht. Vooruitlopend op de release, is de single Golden Sofa verschenen. Wij zijn wel nieuwsgierig naar deze band en dat leek ons een goede reden om contact met ze op te nemen. Ben jij ook al nieuwsgierig geworden naar Counter JiB? Kijk dan op de website: www.counterjib.com.

Foto: www.counterjib.com

 

Daarnaast nemen we contact op met de band Town of Saints. Het Nederlands/Finse Town of Saints is gevestigd in Groningen, maar daar is de band zelden te vinden. Begonnen als straatmuzikanten in 2010, toen het stel Harmen Ridderbos (zang/gitaar) en Heta Salkolahti (viool/zang) elkaar in Oostenrijk ontmoetten, is er sindsdien constant getourd door heel Europa. Dit jaar is de moderne folk-band aangevuld met Sietse Ros als drummer. In deze formatie speelden ze afgelopen januari zeven shows op Eurosonic/Noorderslag, waar ze getekend werden door het Utrechtse Snowstar Records. Het vele touren heeft hun shows goed gedaan; songs worden vol overgave gezongen door Harmen, begeleid door folky vioolspel van Heta en dansbare drumpartijen van Sietse. De traditionele folksound, aangevuld met moderne indierockelementen, leidde al tot vergelijkingen met Arcade Fire en Local Natives. Na twee EP’s in eigen beheer, kwam op 4 oktober 2013 het debuutalbum ‘Something to Fight With’ uit op Snowstar Records. Een album vol liedjes over worstelen met jezelf, om de wereld om je heen te begrijpen. Scherpe teksten met soms duistere onderwerpen over wat je moet doen met je leven als eind-twintiger, wanneer alles mooi, leuk en zinvol moet zijn en of dat wel wat uitmaakt. Maar in plaats van een zwartgallige ondertoon, probeert Ridderbos juist hoop, gelatenheid of pittig sarcasme in de strijd te gooien tegen de zware melancholie: “I guess it’s something you fight with”. Na de albumrelease volgde er een tour door Nederland, Duitsland en Italië. Nadat MTV een paar weken geleden de Europa tour van Town of Saints heeft aangekondigd, kwam 3FM drie weken geleden al met de primeur van de nieuwe single 'Miner's Song'. De videoclip en de single zijn nu ook officieel gereleased. Het album Something To Fight With (tour edition) is inmiddels als heruitgave verschenen. Reden termeer om weer een keer bij te praten met de band. Wil je nu al meer over Town of Saints weten? Kijk dan op de website: www.townofsaints.com.

Foto: www.townofsaints.com © Ruben van der Meer

 

Mocht je nog wat te melden hebben dan kun je bellen naar 0162 - 406 406 of een e-mail sturen naar: .